Dins del pla de reestructuració de Bankia, que comporta el tancament de 1.100 oficines i l'extinció de 4.500 llocs de feina, el banc-caixa ha anunciat el tancament de la totalitat de les seves tres oficines de Menorca (dues a Maó i una a Ciutadella). Ha enviat una carta als clients indicant que "el trasllat dels seus comptes i dels productes associats a les mateixes és automàtic" i que "no ha de realitzar cap tràmit, ni acudir a la seva oficina".
El trasllat dels comptes i productes és a una oficina de Mallorca, situada en la localitat de Port de Pollença. A tan sol 33 milles nàutiques (61,116 kms.) de Menorca. Si el client no desitja desplaçar-se a tan propera oficina (nedant, amb vaixell, o amb avió), sempre podrà operar per internet "les 24 hores del dia". No, no es tracta d'una broma —encara que estiguin prenent el pèl als clients—, ni és el dia dels Sants Innocents; és cert i real. A la invitació als clients a "visitar l'oficina" li ha faltat, per augmentar el sainet, un paràgraf que expressés el saludable que seria cardiovascularment el desplaçament en canoa, piragua o caiac.
No sabem si aquesta carta "automatitzada", redactada per "l'ordinador" o per alguna ment preclara de la Torre Bankia a Madrid, ha estat supervisada per altres responsables (a València o a Palma) amb algun coneixement elemental i primari de la realitat i de la geografia balear. Potser haguessin caigut en que Les Illes, malgrat tractar-se d'una Comunitat Autònoma uniprovincial, estan separades pel mar Mediterrani.
Com és lògic, els clients s'han sentit insultats. Ja estan cancel·lant els seus "comptes i productes associats", i transferint-los a altres entitats financeres en terra ferma menorquina. No obstant això, pels quals coneixem una mica més de la realitat balear, i la història de Caja Madrid (unida a Bancaixa en l'era Bankia) en les Illes Balears en els darrers lustres, la notícia no ens sorprèn.
Ha estat una entitat que, en les dècades de presència en Balears, mai ha acabat d'integrar-se (probablement tampoc ho ha volgut). Amb una escassa sensibilitat a la cultura i la llengua pròpies, i una més que discreta presència mitjançant l'Obra Social i la Fundació, demostrant la seva mesquinesa per revertir en la societat balear alguna cosa del suculent benefici territorial obtingut. Són les conseqüències d'una gestió exclusivament mercantilista, amb centres de decisió i gestió (política i bancària) centralitzats: a Madrid, a Barcelona, a València. Quan es van implantar centres territorials propis (comercials i de riscos), els seus directius estaven/estan més preocupats a pujar i surar que a integrar-se. Els inconvenients de la insularitat (geogràfics i socioeconòmics) han estat sempre un cavall de batalla en les relacions laborals, compresos a Madrid només de boca; i amb aquest fer botifarra als menorquins, podem dir que els clients no tenen un tracte privilegiat respecte als empleats.
Dels catorze empleats de Bankia a Menorca, sembla ser que tretze ja han rebut la carta d'acomiadament. Tan sol un empleat ha rebut l'oferta de trasllat a l'oficina de Port de Pollença. Mostra brutal de l'arma de la retrògrada i inútil reforma laboral del Govern del Partit Popular (reforma per acomiadar, no per crear ocupació), carregada amb les bales del ERO signat pels sindicats més representatius de Bankia. Sòlids són els principis pels quals comença el banquer Goirigolzarri.
No hay comentarios:
Publicar un comentario